Enkeltmandsvirksomhed - Alt hvad du skal vide
Enkeltmandsvirksomhed – Alt hvad du skal vide
En enkeltmandsvirksomhed er en af de mest populære virksomhedsformer i Danmark, især blandt iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende. I dette blogindlæg vil vi gennemgå alt, hvad du skal vide om enkeltmandsvirksomheder, herunder oprettelse, krav, skatteregler og fordele og ulemper.
Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?
En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhedsform, hvor én person ejer og driver virksomheden. Ejeren hæfter personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser, hvilket betyder, at der ikke er juridisk adskillelse mellem ejerens private økonomi og virksomhedens økonomi.
Hvem hæfter i en enkeltmandsvirksomhed?
Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed hæfter du personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Hvis virksomheden stifter gæld, er det din personlige formue, der står på spil. Dette inkluderer aktiver som bil, hus og opsparing.
Hvordan opretter man en enkeltmandsvirksomhed?
At starte en enkeltmandsvirksomhed er relativt enkelt i Danmark. Her er trinene:
- Registrering hos Erhvervsstyrelsen: Du skal registrere din virksomhed på Virk.dk.
- CVR-nummer: Ved registreringen får din virksomhed tildelt et CVR-nummer.
- Branchekode: Du skal vælge en branchekode, der beskriver virksomhedens aktivitet.
- NemKonto og Digital Post: Du skal oprette en NemKonto og tilmelde dig Digital Post.
Krav til en enkeltmandsvirksomhed
- Startkapital: Der er intet krav om startkapital for at oprette en enkeltmandsvirksomhed.
- Ejerstruktur: Der kan kun være én ejer, men det er muligt at ansætte medarbejdere.
- Registrering: Virksomheden skal registreres på Virk.dk, og du skal angive oplysninger som navn, adresse og om virksomheden skal momsregistreres.
Skatteregler for enkeltmandsvirksomheder
Personlig indkomstbeskatning
- Hvad er det?
Enkeltmandsvirksomheder beskattes som personlig indkomst, da der ikke er en adskillelse mellem ejerens private økonomi og virksomhedens økonomi. Det betyder, at overskuddet fra virksomheden betragtes som en del af ejerens personlige indkomst og beskattes derefter. - Hvordan fungerer det?
Virksomhedens overskud tilføjes ejerens øvrige indkomst (fx løn fra et job), og skatten beregnes ud fra den samlede indkomst. - Skattesatser:
Skattesatserne afhænger af indkomstniveauet og kan være op til 55,8% for den højeste indkomstgruppe (hvis man medregner både statens, kommunens og arbejdsmarkedsbidragets skatter).
Virksomhedsordningen
- Hvad er det?
Virksomhedsordningen er en særlig skatteordning, som giver enkeltmandsvirksomheder mulighed for at opspare virksomhedens overskud til en lavere skattesats. Det giver ejeren en skattemæssig fordel, da virksomheden kun betaler 22% i selskabsskat på overskuddet, i stedet for at dette overskud beskattes som personlig indkomst. - Hvordan fungerer det?
Med virksomhedsordningen kan du vælge at lade overskuddet blive i virksomheden i stedet for at tage det ud som personlig indkomst. Dette gør det muligt at investere overskuddet i virksomheden eller bruge det til at finansiere investeringer med lavere skat.
Ordningen indebærer også, at du som ejer kan trække virksomhedens driftsudgifter fra i skatten og lade en del af virksomhedens overskud blive beskattet som kapitalindkomst, hvilket betyder, at du betaler en lavere skatteprocent på det overskud, der bliver i virksomheden. - Skattesats:
Virksomhedens overskud, der opspares i virksomhedsordningen, beskattes med en selskabsskat på 22%, som er væsentligt lavere end den personlige indkomstskat.
B-skat
- Hvad er det?
B-skat er den skat, som selvstændige erhvervsdrivende skal betale, da der ikke bliver trukket skat automatisk fra deres indkomst (som ved lønmodtagere). B-skatten er beregnet ud fra den forventede indkomst og betales løbende. - Hvordan fungerer det?
Når du starter en enkeltmandsvirksomhed, skal du selv indberette og betale B-skat. Skattestyrelsen vil lave en beregning af, hvor meget B-skat du skal betale baseret på den forventede indkomst, og du kan få et årligt skatteberegningsskema (SKAT) sendt til dig, som hjælper dig med at få et overblik over, hvad du skal betale.Du skal betale B-skat løbende, typisk fire gange om året (kvartalsvis), og du kan selv vælge at justere de løbende indbetalinger, hvis din indkomst ændrer sig i løbet af året. - Indberetning og betaling:
B-skatten betales via Skattestyrelsens TastSelv, og det er dit ansvar at indberette og betale den korrekte B-skat. Hvis du ikke betaler B-skat til tiden, kan du risikere at få pålagt renter og gebyrer.
Moms og afgifter
- Momsregistrering: Hvis din virksomhed har en årlig omsætning over 50.000 kr., skal den momsregistreres.
- Momsindberetning: Moms skal typisk indberettes kvartalsvist.
- Afgifter: Afhængigt af branchen kan der være yderligere afgifter, fx miljøafgifter.
Krav til regnskab og bogføring
- Bogføringspligt: Enkeltmandsvirksomheder skal føre regnskab over indtægter og udgifter.
- Årsopgørelse: Ejeren skal indsende en årsopgørelse til Skattestyrelsen via TastSelv.
- Revisionspligt: Der er normalt ingen revisionspligt for enkeltmandsvirksomheder, medmindre de har meget høj omsætning.
Skal du have hjælpe til dit bogholderi, eller udarbejdelse af årsregnskab, kan du kontakte os allerede nu.
Måske en PMV i stedet for en enkeltmandsvirksomhed?
Hvis du overvejer at starte en virksomhed med begrænset aktivitet og en omsætning under 50.000 kr. årligt, kan en Personligt Ejet Mindre Virksomhed (PMV) være en mulighed. En PMV er en forenklet virksomhedsform uden krav om momsregistrering, men med begrænsninger i forhold til aktiviteter og vækst.
Fordele ved en enkeltmandsvirksomhed
- Nem opstart: Enkel registrering og færre administrative krav.
- Fuld kontrol: Ejeren har fuld kontrol over virksomhedens beslutninger.
- Skattefordele: Mulighed for virksomhedsordningen.
Ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed
- Personlig hæftelse: Ejeren hæfter personligt for al gæld.
- Ingen adskillelse mellem privatøkonomi og virksomhedens økonomi.
- Begrænset vækstpotentiale: Svært at tiltrække investorer.
Er en enkeltmandsvirksomhed det rette valg for dig?
En enkeltmandsvirksomhed er ideel for freelancere, selvstændige konsulenter og små erhvervsdrivende, der ønsker en enkel virksomhedsstruktur. Hvis du har brug for at beskytte din private økonomi eller ønsker at tiltrække investorer, kan en anden selskabsform som ApS være mere hensigtsmæssig.
Har du brug for hjælp til opstart eller bogføring? Kontakt Summ for professionel rådgivning og få styr på din enkeltmandsvirksomhed fra dag ét!